Over pompoenen, betere pasta en een toprestaurant.
Deze week was ik jarig. Om dat te vieren ging ik naar Flessengeluk en bracht ik een bezoek aan Nage. Verder staat er deze week shakshuka met pompoen en de betere pasta op het menu.
Shakshuka met pompoen en spinazie
Shakshuka. Als je het woord uitspreekt, krijg ik meteen hart- en buikverwarmende gedachten. Ik vind het het ideale gerecht voor een dag waarop het wat kouder is en miezert. Deze eitjes gepocheerd in een pikante tomatensaus met paprika, ui en look doen je de koude van buiten snel vergeten.
De warmte is één ding. De veelzijdigheid een tweede ding. Eitjes in een pikante tomatensaus is slechts de basis. Daarna kan je er alle richtingen mee uit. Ga voor wat zoeter of kruidiger. Hou het vegetarisch of voeg wat lamsgehakt of chorizo toe. Maak het extra cheesy door wat feta toe te voegen. Varieer met kruiden als karwij, gerookte paprika of koriander maar voeg altijd komijn toe. Komijn maakt in dit gerecht een wereld van verschil. Groenten kun je ook naar hartelust toevoegen. Ga in de zomer voor courgette of aubergine. In de herfst voor stevige stukken kool of wortels. In de winter kan je dan weer voor deze versie gaan: shakshuka met pompoen en spinazie.
Frightening Food Festival in Mechelen
Wanneer de tijd van de pompoenen is aangebroken, weet je ook dat Halloween voor de deur staat. Enkele jaren geleden werd dit gevierd door een enkeling, nu heb ik soms het gevoel dat het een aanvullende feestdag geworden is. In elk geval levert het griezelige events op voor jong en oud. Neem nu het Frightening Food Festival dat door zal gaan in Park Papenhof in Mechelen. Een avond waarop je getrakteerd zal worden op bloederige taferelen, geesten, gegil en monsters. Maar evengoed een avond waarop je kan trakteren aan je vrienden. Naast een sfeervolle omgeving kan je ook tal van foodtrucks ontdekken tussen het schrikken door. Kom dus op 31 oktober tussen 18u en 23u eng verkleed naar Park Papenhof in Mechelen en laat je verrassen door verklede burgers en goedgevulde hamburgers.
7 tips voor betere, gevulde pasta
Alles heeft tegenwoordig wel een eigen dag. Wie Sven Ornelis volgt op Twitter of Instagram weet dat hij zowat elke culinaire dag viert. Van World Porridge day tot Sausage pizza day. Dat gaat mij wat te ver. Er zijn maar een paar culinaire hoogdagen die ertoe doen. Wereld Pasta Dag is daar wel zeker eentje van. Ik ken maar weinig gezinnen die niet elke week koken met een vorm van pasta. Deze week heb je in elk geval een extra goede reden. Maar waar komt die dag nu vandaan?
In 1995 kwamen veertig verschillende pasta producenten bij elkaar tijdens het eerste World Pasta Congress op 25 oktober. Sindsdien staat 25 oktober bekend als Wereld Pasta Dag. En daarom deel ik graag, ter ere van die dag, 7 tips voor betere pasta die ik heb geleerd van een Italiaan in Bologna. Toch wel 1 van de betere culinaire bestemmingen die ik al heb bezocht.
Je veux Nage
Nee, hierboven staat geen typfout of frans met haar op. Gewoon een bruggetje naar het restaurant Nage waar ik nu al enkele keren ben geweest en deze week mijn verjaardag heb gevierd mét een geweldige pasta als voorgerecht.
Dit restaurant is echt een reden om naar Antwerpen af te zakken. Mooie gerechten, smaakbommetjes, heerlijke wijnen, tof kader en altijd een relaxte sfeer. Ik ben er steeds van onder de indruk hoe geolied alles daar loopt. Hoe rustig de chef aan tafel komt en de tijd neemt om alles uit te leggen en vragen te beantwoorden. Je eet een gerecht en je zou het zo opnieuw willen bestellen. Coquilles met knolselder, sepia met een bisque, pasta met parmezaan, pecorino en gedroogde, krokante gist waar ik nu nog van droom gevolgd door het signatuurgerecht daar, zelfgerijpt rundsvlees met een waanzinnig lekker slaatje erbij. Doe daar nog een hoofdgerecht met kalfszwezerik en een kaasbordje van Van Tricht bij én hun zelfgemaakte brood en je wandelt gelukkig weer naar buiten.
Je moest al bezig zijn met je reservatie.
Fourchette ‘Grand Cru’
Het ging hier al over wijn in de vorige nieuwsbrief. In die daarvoor ging het over bier.
Wanneer je beide combineert krijg je een Fourchette ‘Grand Cru’.
Deze Fourchette Grand Cru bouwt namelijk voort op het klassieke Fourchette Bier, maar heeft een unieke twist gekregen. Voor deze speciale editie heeft het bier maar liefst 30 à 35 maanden gerijpt op Sauvignon Blanc vaten.
Deze langdurige rijping op eikenhouten vaten zorgt voor een buitengewoon smaakprofiel. Bij het proeven van dit bier ontdek je subtiele lichtzure tonen en een vleugje agrumes. De rijping op wijnvaten heeft het bier een verfrissende dimensie gegeven. Het is zacht en tegelijk krachtig, complex, maar ook uitgebalanceerd.
Dit bier is ideaal als aperitief en verkrijgbaar in de betere drankenhandel en speciaalzaken. Meer info vind je op de website van Fourchette.