Van kaas met champagne tot street food
In deze nieuwsbrief gaan we van street food naar champagne in 10 lijnen, zetten we 2 recepten in de kijker voor minder zomers weer, houden we het lekker maar simpel en kiezen we voor Korte Keten!
Creamy dim sum ramen met chiliboter
Ik hou wel van een goede bowl ramen. Het is comfort food eerste klas. Lekker wat noedels slurpen, perfect zachtgekookt eitje, wat groenten daarbij. Nee, niets mis mee. Integendeel. Onlangs zag ik echter een gerecht waarin ze de bouillon van de ramen hadden gemaakt maar de noedels hadden vervangen door dim sums. Dat zag er zo redelijk geniaal uit dat ik het ook wou proberen en voilà: creamy dim sum ramen met chiliboter. Belachelijk goed en belachelijk snel klaar wanneer je voorgemaakte dim sums gebruikt. De chiliboter is de vurige kers op een creamy taart.
Sneller dan take away? Lekker simpel koken.
Kant- en klaarmaaltijden, delivery en take away waren nog nooit zo populair als vandaag de dag. We doen dit vaak om het onszelf makkelijker te maken of om tijd te besparen terwijl we eigenlijk vooral achterblijven met de gedachte dat we best veel geld hebben betaald voor een maaltijd die we perfect zelf (beter) hadden kunnen maken en die we bovendien wel warm op ons bord zouden krijgen.
Dat lekker en simpel ook hand in hand kunnen gaan, bewijs Manon in haar nieuwste kookboek. In een ver verleden zat ik nog ergens in de buurt van Manon op de redactie van Libelle Lekker en als er één iemand is van wie ik wel geloof dat ze die twee samen kan laten gaan is zij het wel. Ik ken weinig mensen die zoveel effort in gerechten, styling en shooten stopt dan zij. De reden waarom veel simpele recepten zo verdomd goed zijn, is omdat iemand anders achter de schermen er veel werk en tijd in heeft gestoken om ze te laten kloppen. En dat is maar goed ook want wat je zelf doet, doe je vaak beter (en sneller dan take away).
Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Pelckmans en kost 27 euro.
Wie alvast een voorproefje wilt, kan terecht op de website van 15 gram waar ze enkele recepten delen.
Ga op wereldreis naar StrEATfest in Brussel - 16 tot 19 mei
Vorig weekend was het Antwerpen proeft en Gent Smaakt. Dit weekend is het alweer de volgende editie van StrEATfest in Tour & Taxis in brussel. De belg is een bourgondiër en ik doe daar graag aan mee.
Wat staat er op het programma op StreEATfest?
Eerst en vooral veel eten en drinken met het thema ‘streetfood’. De bekendste namen zijn zonder enige twijfel Christophe Hardiquest, Yves Mattagne en Loïc van Impe. Al hoef je je niet blind te staren op chefs met sterrenstatus, er valt veel meer te beleven.
Workshops bijvoorbeeld. Leer als een pro cocktails shaken, proef van verschillende jaargangen van kazen, maak zelf ceviche, leer koken met zero waste,… er valt genoeg te beleven om je een hele dag bezig te houden.
Masterclasses. Leer zelf miso maken, praat mee over de rol van de vrouw in de horeca met 4 straffe madammen of kijk naar een battle van chefs die met een mysterybox een straf street food gerecht uit hun mouwen moeten schudden. Ook Stijn Deschacht van Over Eten podcast doet mee. Ik ga hem alvast aanmoedigen (en/of opbeuren met tequila) op zaterdag. Kom gerust mee supporteren.
Heb je nog geen plannen en wil je even op reis in eigen land? Dan moet je op StrEATfest zijn.
Quesadilla’s met creamy avocadodip
Op naar Mexico. Niet voor de eerste keer want nog niet zo lang geleden deelde ik dit recept voor taco’s met pulled zalm en avocado crèma. Noch vis wel vlees deze keer in deze quesadilla’s met creamy avocadodip. Oorspronkelijk zouden ze afkomstig zijn van de azteken. Die namen hun maïstortilla’s, staken er wat pompoen in en maakten ze klaar als dessert in hun kleiovens.
Door de jaren heen evolueerde het gerecht. Want zo gaat dat dan. Andere invloeden, andere ingrediënten, ander speelmateriaal in de keuken. Toen de Spanjaarden in de 16de eeuw arriveerden met hun vee en zuivelproducten vond waarschijnlijk de switch van zoet naar hartig plaats. Hoe het ook zij, 100% zeker gaan we het nooit zeker weten. Wat ik wel zeker weet is dat deze quesadilla’s met creamy avocadodip in no time op tafel staat en veel mensen gelukkig gaat maken.
Champagne & kaas: van rijke blanc de blancs met romige brie tot vintage champagne met comté
Een aantal jaar geleden had ik een heel mooie avond. In select gezelschap mocht ik ondervinden hoe champagnes bij vegan gerechten passen. Kristel Balcaen (toen champagneambassadeur en Wine Lady of the Year) verzorgde de uitleg bij de champagnes. An De Smedt van Nala zorgde voor heerlijke vegan gerechten. Toen mocht ik al aan de lijve ondervinden dat champagne, mits zorgvuldig gekozen en gepaired, de ideale begeleider kan zijn van zowat alles. Blijkbaar ook met kaas.
Wijnmeester Peter Doomen en sommelier Tom Ieven (in 2023 de 11de beste sommelier ter wereld) beginnen hun reis bij de productie van champagne en kaas: twee verschillende producten, maar ze blijken heel wat gemeen te hebben. ‘Artisanaal’ zijn beide zeker, en afhankelijk van topingrediënten ook. Vakmanschap komt er eveneens aan te pas. Maar passen ze ook bij elkaar? Dat onderzoeken de auteurs aan de hand van verschillende thema’s.
Vier thema’s vormen de basis: fruitige champagnes, roséchampagnes, champagne met hogere dosage en champagnes van het type ‘blanc de blancs’ of ‘blanc de noirs’. Daarna graven Peter en Tom dieper met vier specifiekere stijlen champagne: champagnes met veel reservewijnen, vintage champagne (millésime), champagnes met houtrijping en luxecuvées.
Voor elk thema bespreken ze acht champagnes en acht kazen en zoeken ze met een expertenpanel een match made in heaven. Ook voor mij is dit boek een match made in heaven. Ik hou van kaas, ik hou van champagne. 1+1=3
Het boek is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 29,99 euro.
Week van de Korte Keten gaat van start
De zevende editie van de Week van de Korte Keten gaat van start en loopt van zaterdag 18 mei tot en met zondag 26 mei 2024. Tijdens deze themaweek zetten korte keten-producenten, gemeenten, de Vlaamse provincies, Steunpunt Korte Keten en VLAM lokale producten extra in de kijker. Mooi en zeer nodig initiatief want hoe lokaler en meer in het seizoen we kopen, hoe beter voor iedereen en vast en zeker voor kleinere producenten.
In heel Vlaanderen hebben korte keten-producenten zich geëngageerd om deel te nemen aan een spaarkaartactie die start op zaterdag 18 mei en loopt tot en met 30 juni. Tijdens deze periode krijg je bij elke aankoop bij een deelnemende korte keten-producent een sticker. Bij een volle spaarkaart met ten minste twee verschillende kleuren stickers, krijg je een houten lepel. Na afloop van de actie worden er in elke provincie uit de volle spaarkaarten winnaars getrokken. In de provincie Antwerpen maak je kans op enkele hoofdprijzen zoals een landbouwbelevingsweekend en waardebonnen van Recht van bij de Boer. De actie wil vooral meer mensen prikkelen om hun boodschappen te doen via de korte keten. De 60 deelnemende producenten vind je op de website van de Week van de Korte Keten. Ook korte keten-producenten die niet deelnemen aan de spaarkaartactie zetten hun kraakvers lokaal lekkers tijdens deze themaweek extra in de kijker.
Ook op Recht van bij de boer kan je terecht voor 1600 verkooppunten. Het vraagt wat extra moeite, het vraagt wat extra tijd maar in the end eindig je 9 van de 10 keer met een product dat met liefde is gemaakt en dat verschil proef je zonder enige twijfel.