Van zelf wildplukken tot garnaaltoast
Deze week werd er voor het eerst geëxperimenteerd met reels op Instagram om een garnaaltoast te maken. Verder nog een groene shakshuka, wildplukken, Karma Kitchen en een seizoensreminder.
Groene shakshuka
De voorbije weken voelde ik me wat meh. De grote schuldige: een verkoudheid die maar niet doorbrak, dan weer wel, dan weer niet,… vermoeiend. Thee, rust en veel groenten to the rescue. Shakshuka is vaak mijn go to gerecht wanneer ik niet weet wat maken maar wel zin heb in comfort food. Deze keer wou ik een gezondere versie en dan is een groene shakshuka een goed idee. Het fijne aan dit gerecht is dat het eigenlijk amper uitmaakt welke groene groenten je in dit gerecht gooit. Het smaakt altijd goed. Ik ging deze keer voor prei, spinazie en peultjes.
Leer wildplukken en fermenteren
De herfst is in het land. Tijd voor lange strandwandelingen en herfstige tochten door het bos, wijzen naar paddenstoelen en zeewier en je afvragen wat er eetbaar is. Wil je je verder verdiepen in de wondere wereld die het wildplukken te bieden heeft? Zowel in het bos als langs de kustlijn?
Dan kan je je mee op sleeptouw laten nemen door wildplukexpert (en veel meer) Natalie Schrauwen van Elder. Een soort keukenlaboratorium dat je graag de wondere wereld van eten verder laat ontdekken. Zij vertelt je wat eetbaar is, wat je mag plukken of mee naar huis nemen en waar je op moet letten.
Ga mee op pad en ontdek wat het beste van de natuur te bieden heeft. Bovendien ga je erna aan de slag met alles dat je hebt gevonden. Denk aan lekkere gerechten maar ook aan complexere verwerkingswijzen: pekelen, roken, sprouten, drogen, fermenteren,… Deze wildpluklessen komen wel met een waarschuwing: het is geen activiteit, eerder een levensstijl. Eens je erdoor gebeten bent, kan je niet meer terug.
Daarnaast zijn er nog andere workshops zoals ‘beter leren proeven’, ‘echt eten voor drukke mensen’ en ‘leren fermenteren’. In deze laatste reeks ga je aan de slag met kombucha’s, groenten fermenteren of tsukemono, de kunst van de Japanse groentenpekels - en fermentaties.
Ontdek hier alle toekomstige events.
KARMA KITCHEN: RICE, SPICE, AND ALL THINGS NICE
Goed nieuws voor de Brusselaars. Zij kunnen nu op een tweede locatie genieten van de kleurrijke Indische keuken met de urban coolness waarvoor Mission Masala bekendstaat. Nog beter nieuws voor de Brusselaars die net zoals Joey uit Friends niet graag hun eten delen. Het menu wordt samengesteld uit hoofdgerechten en snacks, en niet met sharing dishes zoals in de andere Mission Masala restaurants. Dit is het vierde restaurant dat Tim en Pavan van Mission Masala openen. KARMA KITCHEN doet dan ook niet onder voor BOMBAY BBQ, het grootste Mission Masala restaurant, waar je al kunt genieten van Indische barbecue en street grill. Karma Kitchen gaat zich verder verdiepen in gerechten uit het Indische subcontinent en brengt een volledig nieuw menu, terwijl het trouw blijft aan de kleurrijke Mission Masala-signatuur: groots, kleurrijk, overdadig en gezellig, a full Indian experience.
Naast de Mission Masala Indian classics zullen ook traditionele gerechten uit Zuid-Aziatische regio's zoals Sri Lanka, Maleisië, Singapore en Nepal aan bod komen. Niet enkel het eten biedt de full Indian experience, ook de vibe is heerlijk. Petje af voor de vormgeving en de kleurrijke sfeer.
Karma Kitchen opende de deuren op 4 oktober en is te vinden aan de Oude Graanmarkt 6 in Brussel. Reservaties zijn enkel nodig voor groepen.
Kleine seizoensreminder
Oktober is een scharniermoment wat betreft nieuwe groenten. Met nieuwe bedoel ik dat er heel veel andere groenten beschikbaar zijn die er in de zomermaanden amper zijn of toch niet op hun best zijn. Nu is ontegensprekelijk de pompoen de hoofdrolspeler maar ook groenten als spruitjes, schorseneren en witloof verschijnen weer op het toneel. Waar kan je nu ook nog mee aan de slag? Met onderstaand lijstje:
Andijvie, bloemkool, boerenkool, broccoli, broccolini, Chinese kool, courgette, pastinaak, peterselie, pompoen, postelein, raap, radijsjes, rammenas, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaat, venkel, witloof, witte kool, wortelen
Sesame prawn toast
Een recept dat ik al langer eens wou maken is sesame prawn toast. Ooit eens gegeten in Osaka in Antwerpen, meteen een tweede bord besteld en sindsdien vaak aan gedacht maar nooit zelf gemaakt. Tot nu. De aanleiding was niet meteen weten wat te eten en de aankoop van een tripod om te oefenen in het filmen van recepten. Schromelijk onderschat hoe lastig dat is. Wil je de eerste poging zien? Dat kan want het filmpje staat op mijn Instagrampagina. Laat gerust enkele tips achter. Het gaat in elk geval nog veel oefenen worden.
Soit, terug naar de essentie: het gerecht. Sesame prawn toast. Kleine driehoekjes brood waarop een pasta van gehakte garnalen en sesam wordt gedaan. Deze wordt dan gebakken of gefrituurd en geserveerd als aperitief in de West-Chinese keuken. Het is op zich een heel simpel gerecht. Ik deed er nog een avocadomayo om het dipje van het gebrek aan een dip te vermijden. Bovendien ook makkelijk om op voorhand te maken.